Tegels

Van houten vloer naar keramische vloertegels

Onze klant was uitgekeken op de bestaande houten vloer wilde graag een keramische tegelvloer voorzien van vloerverwarming. De keuze is gevallen op een keramische tegel met een uitstraling van vergrijsd hout.

Keuze keramische vloertegels

Bij deze transformatie stonden de wensen van de klant centraal. Ze waren uitgekeken op de 20 jaar oude houten vloer en wilden graag vloerverwarming, maar ook de warme uitstraling van een houten vloer. Door de nieuwe technieken zijn er tegels ontworpen met een houtnerf reliëf en de kleurstelling van hout. De keramische tegels zijn niet te onderscheiden van hout-, laminaat- en parketvloeren. Bijkomend voordeel is dat keramische tegels door de goede geleiding het hoogste rendement behalen bij vloerverwarming.

Stappenplan vervangen houten vloer

Hieronder beschrijven wij de transformatie van een houten vloer naar keramische tegels i.c.m. vloerverwarming. Dit is het proces na levering van de bestelde tegels. Zit u in de onderzoeks- of bestelfase, dan is het belangrijk dat u vooraf de maten goed opmeet van de ruimte. Bouwtekeningen zijn daarbij een handig hulpmiddel en komt u er niet uit dan helpen wij u graag. Onze adviseurs kunnen u precies vertellen hoeveel m² keramische tegels u benodigd bent.

Voorbereiding

Houten vloerZorg ervoor dat u de ruimte leeg haalt en geen banken, tafels en kasten meer in de ruimte hebt staan. Zo hebt u de volledige vrijheid om lekker aan de slag te gaan en niet continu de spullen aan het verplaatsen bent. Het totale project zal een aantal dagen in beslag nemen, dus zorg voor een droge plek van de meubelen. Als u weinig ruimte heeft, kies bijvoorbeeld een zonnige periode uit waardoor de meubels tijdelijk buiten kunnen staan.

 

Verwijderen houten vloer

Houten vloer verwijderenWanneer de houten vloer vrij is van alle meubelen kunt u aan de slag gaan om de houten vloerplanken te verwijderen. Begin met het verwijderen van de plinten, zodat de randen vrijkomen en u de eerste planken los kunt halen. Als de vloer is vastgelijmd aan de ondervloer zult u dit moeten losbreken, hiervoor kunt u het beste een koevoet gebruiken.

Onderschat dit werk niet, want sommige planken kunnen goed vast zitten. U kunt dit werk natuurlijk ook uitbesteden door een ervaren sloper of bouwvakker. Zorg er ook voor dat er buiten een grote bouwcontainer of aanhanger klaar staat, zodat u de oude planken na afloop direct kunt afvoeren. Zo voorkomt u dat u de planken twee keer in de handen hebt.

Vloer egaliseren

Om een gladde en strakke vloer te krijgen zal de ondervloer geëgaliseerd moeten worden. De tegelzetter zal met egalisatiemiddel de gehele vloer vlak en waterpas maken. Dit zorgt altijd voor een verbluffende resultaat, want er zal geen enkele oneffenheid meer te zien zijn op de vloer. Het uitharden zal zijn tijd nodig hebben en is een belangrijk onderdeel, omdat de kans op scheuren en loslaten dan groter is als het onvoldoende is uitgehard.

Vloerverwarming aanleggen

Vloerverwarming aanleggenMet behulp van een speciale sleufmachine worden de sleuven voor de vloerverwarmingsbuizen in de ondervloer gevreesd. Dit is een specialistisch werk waarbij u een installateur nodig bent. Met de installateur overlegt u wat de beste plek is voor de verdeler van de vloerverwarming, zodat deze de leidingen volgens plan in kan vrezen. De vloerverwarmingsleidingen worden gelegd, zodra de sleuven in de vloer zitten. Belangrijk tip: maak altijd foto’s, zodat u weet waar de leiding ongeveer leidingen ongeveer lopen.

Keramisch vloer leggen

Bepaal vooraf goed hoe u de tegels gelegd wilt hebben, bijvoorbeeld in de lengte of in de breedte. Kiest u voor visgraatmotief, geef dit duidelijk aan bij de aanschaf, want hiervoor geldt meer snijverlies en dus heeft u meer tegels nodig. Onze adviseurs berekenen vervolgens hoeveel m² keramische tegels u benodigd bent.

Voordat de keramische tegels gelegd worden, dient de ondervloer goed schoon en stofvrij te zijn zodat de tegellijm goed aan de ondervloer hecht. Leg vervolgens een aantal tegels uit om te zien wat het effect is en of u goed uitkomt bij de wanden.

Keramische tegelvloer leggen

Wanneer de uitlijning bekend is kan de tegellegger aan de slag. In een speciekuip wordt de tegellijm aangemaakt en met behulp van een troffel en lijmkam zal de tegellijm gelijkmatig over de ondervloer verdeeld worden. Breng hierbij niet meer dan 1 m² lijm per keer aan, de lijm droogt namelijk snel.

Met speciale levelling keggen krijgt u overal exact dezelfde afstand tussen de tegels, dit zorgt voor een netjes geheel. Controleer regelmatig of de tegels ook voor het oog recht lopen. Zolang de lijm nog niet droog is, kan de tegellegger de tegel nog iets verschuiven. Uiteraard zal de tegellegger dit ook in de gaten houden.

Wanneer de gehele ruimte gelegd is, dient de tegellijm goed uit te harden. Dit duurt normaal gesproken 24 uur, daarna kan de vloer gevoegd worden.

Keramisch vloer voegen

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten en maten keramische tegels in de markt en ook leverbaar in verschillende kleuren. In onze showroom hebben wij voor iedere tegel de juiste voegkleur. Wij adviseren u graag over het toepassen van de juiste kleur voeg.

Keramische tegels voegen

Verwijder vooraf eerst alle levelling keggen en zorg dat er niets boven de tegels uit steekt. Het voegmiddel zal over de gehele vloer aangebracht worden, zodat iedere sleuf goed wordt opgevuld. Het voegmiddel is sneldrogend dus er zal snel doorgewerkt worden. Direct na het voegen kunt u met een zachte spons het overtollige voegmiddel verwijderen. Let op dat u geen voegmiddel uit de voegen veegt. Als het voegmiddel is uitgehard kunt u de waas van de tegels afwrijven en veeg de tegels na met een droge doek.

Eindresultaat

Na hard werken is de keramische vloer klaar en kunt u genieten van het prachtige eindresultaat. Wanneer u ook gekozen heeft voor de toepassing met vloerverwarming, dan is het verstandig om de vloer langzaam aan op te warmen. Neem hier ruim de tijd voor, ongeveer twee weken, zodat de vloer kan wennen aan de temperatuurverschillen. Indien u dit niet doet bestaat de kans op scheuren en dat is uiteraard zonde. Voor een goed advies en gebruik van de vloerverwarming kunt u terecht bij uw installateur.

Eindresultaat keramische tegelvloerEindresultaat keramische tegelvloer

Wilt u meer informatie over keramische vloertegels of is uw houten vloer toe aan vervanging? Wij helpen u graag bij maken van de juiste keuze. Kom gerust langs in onze showroom of maak vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs.

Deel dit artikel