1 december 2021

Recept | Zelf kruidnootjes maken

De lekkerste kruidnootjes volgens het recept van Meester Boulanger, Meester Patissier en jurylid Heel Holland Bakt, Robèrt van Beckhoven, maak jij in een handomdraai.

De kruidnootjes van Robèrt onderscheiden zich ten opzichte van andere kruidnootjes. ,,Vroeger deden ze karnemelk door het deeg - het zuur gaf een brosser effect aan het koekje. Tegenwoordig heb je daar bakpoeder voor. Dat is makkelijker om mee te werken. Wij maken ze als een van de weinigen nog met karnemelk. Dat verschil proef je nergens in terug, maar je voelt het hier”, zegt hij, en hij legt even zijn hand op zijn hart.

In de bakkerij van Van Beckhoven in Oisterwijk is het middenin het Sint-seizoen een drukte van belang. Er hangt een heerlijk bedwelmende geur van specerijen. Terwijl hij laat zien hoe je de kruidnoten netjes op een bakplaat moet leggen, vervolgt hij zijn kruidnotencollege. ,,Wist je dat kruidnoten een bijproduct zijn van speculaas? Het is gemaakt van hetzelfde deeg. Bakkers maakten speculaasjes, en van de restjes deeg draaiden ze die kleine bolletjes.”

De tips van Robèrt
Baktip: Leg de bolletjes kruidnotendeeg netjes op de bakplaat. Als ze op gelijke afstand van elkaar liggen, worden ze allemaal even gaar.
Kruidnootjes kunnen prima in de vriezer. Je kunt ze zelfs tot volgend jaar bewaren.

Het recept van Robèrt
Ingrediënten voor 50-60 stuks

  • 50 g boter
  • 75 g witte basterdsuiker
  • ½ ei, losgeklopt
  • 10 ml karnemelk
  • snuf zout
  • 25 g Zeeuwse bloem
  • 75 g patentbloem
  • 5 g speculaaskruiden
  • 30 g amandelschaafsel, fijngehakt

Werkwijze
Meng de boter, de suiker, het ei, de karnemelk en het zout. Meng de beide bloemsoorten en de speculaaskruiden erdoorheen, en tot slot de amandeltjes.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Vorm bolletjes ter grootte van een knikker van het deeg, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat - in verband en op gelijke afstand van elkaar - en druk een beetje plat.
Bak de kruidnoten op 170⁰C, ca. 15-20 minuten.

Eetsmakelijk en een fijn Sinterklaas feest. 

 

bron: Ad.nl

 

Deel dit artikel